Miten voi valmistautua vanhempainvapaaseen taloudellisesti ja miten lapsi vaikuttaa naisten tuloihin? Entä mitä ottaa huomioon lapselle säästämisessä?
Näitä kysymyksiä pohdin tulevan äitienpäivän kunniaksi osana Danske Bankin kaupallista yhtieistyötä. Tämä postaus toimii myös alustuksena tulevalle Live keskustelulle, jossa olen mukana Danske Bankin Facebook Livessä äitienpäivänä klo 10.00. Toivottavasti olette kuulolla ja jaatte omat ajatuksenne kanssani!
Lapsen saaminen ei aina ole niin suunniteltavissa oleva asia, mikä tietysti vaikeuttaa myös taloudellisesti varautumista ja elämän suunnittelua – hyvällä ja pahalla. Asioista kannattaa ottaa selvää hyvissä aioin, Kelan laskuri auttaa hahmottamaan minkä verran tulosi ovat äitiysloman aikana.
Varautuminen lapsen saantiin ja vanhempainvapaaseen taloudellisesti
Vauvavuoteen on helpompi valmistautua jos ei tarvitse murehtia raha-asioista. Aloittamalla säästämisen hyvissä aioin voi varautua parhaiten. Lähivuosina käyttöön tarkoitetut rahat on hyvä säästä tilille, kun taas pitkällä aikavälillä sijoittaminen rahastoihin tai osakkeisiin kannattaa. Jos sijoittaminen vielä tuntuu hankalalta kannattaa pyytää apua asiantuntijalta. Postaustoiveita tai kysymyksiä saa esittää myös tänne!
Lapsen myötä tarvittavat hankinnat voivat olla suuretkin ja siinä kannattaakin olla tarkkana. Mitä kaikkea sitä oikeasti tarvitseekaan? Lapsi ei varmasti paljoakaan muuta tarvitse kuin ruokaa ja rakkautta, mutta monella saattaa olla edessä esimerkiksi jopa isomman kodin hankkiminen. Jotta välttyy yllätyksiltä kannattaa budjetoida tulevia hankintoja etukäteen. Tällöin säästyy heräteostoksilta ja tilanne pysyy hanskassa. Disclamerina mainittakoot, että kyllä niitä turhamaisia hankintoja välillä tulee tehtyä silti, mutta pienissä määrin ne ovat mielestäni sallittuja 😉
Hoitovapaalle jääminen tarkoittaa tulojen tippumista 338 euroon(+ mahdollinen kuntalisä+hoitolisä)
Oletko pohtinut olevasi pidempään kotona? Hoitovapaalla tuki/hoitoraha on todella pieni, jolloin puskurin tulisi olla suurempi. Jokainen kannattaa itse miettiä mikä on juuri itselle sopiva aika olla kotona, jotkut viihtyvät kotosalla vuositolkulla ja jotkut kaipaavat töihin takaisin jo hyvinkin aikaisessa vaiheessa – mitä aikaisemmin pohditte asiaa sen paremmin ehditte varautua.
Keskustelkaa yhdessä kumppanisi kanssa raha-asioista jo ennen mammaloman alkua, tärkeintä on löytää juuri teille sopiva ratkaisu rahallisesti. Itse olen sitä mieltä, että vaikka vauvavuoden ajan äidin tulotaso tippuu on reilumpaa jakaa heikentynyt tulotaso vanhempien välillä. Se, mihin ratkaisuun päädytään on vanhempien yhteinen valinta, kunhan siitä ollaan samaa mieltä. Koska lapsen hankinta on yhteinen päätös on silti melko käsittämätöntä miten se vielä tänä päivänä koituu vain naisen tulotason kohtaloksi – siitä kannattaa lukea lisää Kaisan kirjoituksesta. Ystävieni kanssa on ollut keskustelua siitä, minkä verran mammaloma vaikuttaa eläkkeeseen ja tulotasoon, vastaus on aikamoinen – noin 20%. Miten olisi tasa-arvotalkoot synnytystalkoiden sijaan?
Itse olen kotona vauvamme kanssa vuoden ja se tuntuu olevan juuri meille sopiva ratkaisu kaikin puolin. Joidenkin mielestä se on kamalaa miten viemme vauvan hoitoon niin pienenä kun taas joidenkin mielestä töihin paluu tulisi tapahtua nopeammin – näissä asioissa paras ratkaisu lienee se joka omalle perheelle tuntuu parhaimmalta niin taloudellisesti kuin henkisesti.
Nauti ajastasi lapsesi kanssa
On mukavempaa jos pystyt nauttimaan ajastasi kotona perheen kanssa, vauvavuosi voi myös olla ainutlaatuinen tilaisuus viettää vaikka enemmän aikaa yhdessä ulkomailla lomaillen, jolloin äitiysvapaan ajaksi on hyvä varata suurempaa budjettia.
Mieti mitä sinulle on tärkeää, vauvan kanssa kotona ollessa on mahdollista tehdä hyvinkin paljon muutakin, kuin vaan olla kotona vauvan kanssa – do more of what makes you happy! Mitä ikinä keksitkään tehdä, valmistaudu varautumalla siihen myös taloudellisesti.
Lyhennysvapaa antaa mukavaa joustoa, tällä hetkellä korkotaso on vielä sen verran matala, että lyhennysvapaan aikana maksetut korot ovat melko pienet. Lyhennysvapaan aikana maksetut korot ovat tietysti turha kulu, mutta toisaalta se tarkoittaa, että rahaa jää käytettäväksi lyhennyksen verran enemmän.
Lapselle säästäminen
Mietitkö vielä miten aloittaa säästäminen? Tai milloin on hyvä hetki aloittaa sijoittamisen? Aloita nyt.
Mitä aikaisemmin sen parempi! Muista, että lahjoja saa antaa lahjaverotta kolmen vuoden aikana 4999 euroa (lahja per lahjoittaja, n 138 euroa/kk). Esimerkiksi lapsilisää säästäessä lapsen tilille on hyvä muistaa, että se on lahjoitus.
Huomioi nämä asiat lapselle säästäessä
Lapselle säästäminen tai sijoittaminen ei ole vanhempien tulotasosta kiinni, vaan viitseliäisyydestä. Jo esimerkiksi 25 euroa/vanhempi/kuukausi saattaa tarkoittaa, että lapsellasi olisi noin 20 000 euroa 18 vuotiaana. Pääset lukemaan tarkemmin asiasta aikaisemmasta “Lapselle säästäminen ja sijoittaminen”-postauksesta täältä. Kun lapsen omaisuus ylittää 20 000 euron siitä tulee muistaa ilmoittaa maistraattiin ja jos pohditte ulkomaisten osakkeiden hankkimista on syytä pyytää lupaa siitä etukäteen maistraatilta.
Varautumalla taloudellisesti vanhempainvapaaseen voi keskittyä olennaiseen murehtimatta raha-asioita ja mitä nopeammin aloitat lapsellesi säästämisen sen suuremmaksi lahjasi hänelle ehtii kasvaa korkoa korolle-ilmiön ansiosta.
Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipellon kanssa keskustellaan tosiaan näistä asioista Danske Bankin Facebook Livessä äitienpäivänä! Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan sunnuntaina äitienpäivänä klo 10.00. Live-videoa pääset kuuntelemaan myös jälkeenpäin täältä.
Ihanaa aurinkoista ja lämmintä äitienpäiväviikonloppua!
M says
Todella hyvä aihe. 🙂
Olen itse jäänyt juuri hiljattain äitiyslomalle ja esikoista odotetaan syntyväksi kesäkuussa. Olemme miehen kanssa näistä taloudellisista asioista myös jutelleet tässä lasta odotellessa ja tärkeää minustakin on näitä asioita pohtia ennakkoon.
Olen alustavasti suunnitellut olevani kotona vauvan kanssa alkusyksyyn 2019. Tämä tarkoittaa sitä, että noin viiden kuukauden ajan olen kotIhoidontuella ja kyllä siihen ollaan haluttu varautua jo ennakkoon. Toki aika näyttää miten lopulta käy töihin paluun kanssa, mutta näin alustavasti ajatus.
Tässä meidän ajatuksia vauva-aikaan kotona talousmielessä: Me ollaan ajateltu, että nyt asutaan vielä ehkä noin vuoden verran nykyisessä kodissa, jossa asumiskustannukset on pienet. Pystymme lyhentämään asuntolainaa vaikka olen pois töistä, joka taas edesauttaa siinä, että kun asunnonvaihto isompaan (ja kalliimpaan) tulee vastaan, niin saamme tästä enemmän omarahoitusosuutta. Varaudutaan jo näin kesällä nousevaan lainakattoonkin.
Onneksi säästäminen ja sijoittaminen on itselle tuttua ollut muutenkin ja töissä ollessa pistin jo joka kuukausi säästöön tulevaa vauvavuotta varten. Nyt säästöjä on varattu niin vauvavuoden pienempiin tuloihin, tulevaan asunnonvaihtoon ja haluamme myös ottaa vauvavuodesta kaikki irti ja käydä myös matkalla.
Mies jatkaa töissä normaalisti isyysloman jälkeen (pitää 2-3vko yhtäaikaa kanssani) ja hän haluaa isomman osan päivittäisistä menoista hoitaa sitten kun vanhempainvapaa alkaa.
Kun näitä asioita on tosiaan ajatellut ennakkoon, niin saa tulevaan pikkuiseen keskittyä täysillä ja ei tarvitse murehtia raha-asioita.
Sinulla on hyvä blogi muutoinkin. Hyvää kesää sinulle ja perheellesi. 🙂
teljanneito-admin says
Onnea juuri alkaneelle mammalomalle, nauttikaa näistä hetkistä ja onnea tulevaan!
Kyllä, se on todella hyvä pohtia yhdessä miehen kanssa näitä asioita ja kiva jos olette alustavasti löytäneet sopivan ratkaisun 🙂 Mieli voi tosiaan muuttua töiden paluun osalta, suuntaan tai toiseen 🙂 Ja hei minulle tuli yllätyksenä se, että kesälomani aikana saa myös hoitorahan, eli vaikka pidät kesälomaa jonkun niistä viidestä kuukaudesta niin olet silti samalla hoitovapaalla(eli hoitorahann saat siltä samalta kuukaudenta kun olet kesälomalla ja saat kesälomarahat)
Hienoa kun olette ajatelleet sen siirron seuraavaan kotiin ja totta, lyhentämällä lainaa odottaa sitten suurempi omarahoitusosuus. Tosin lyhennysvapaa antaa sitä joustoa, sillä lyhennysvapaasta lyhennyksen osuuden voi käyttää sitten vapaammin, vaikka käsirahan maksuun, sijoituksiin tai lainan kertaluontoiseen maksuun jälkikäteen(tai sitten elämiseen jos ei säästöön ole kertynyt tarpeeksi)
Teidän suunnitelma kuulostaa todella hyvältä, hienoa kun säästöä on kertynyt ja kiva kuulla, että olette miehesi kanssa saaneet teille sopivan ratkaisun suunniteltua ja voitte keskittyä olennaiseen sitten kun pikkuinen on siinä teidän sylissä 🙂
Kiitos paljon, hyvää kesää ja tulevaa vauvavuotta!