Kaupallinen yhteistyö, Finalyson
Me olemme tänään Jasmin Hamidin kanssa Finlaysonin vieraana Stockmannin ikkunassa osana Finlaysonin #bedpeace vallankumousta välinpitämättömyyttä vastaan ja vastuullisen kuluttamisen puolesta.
On itsestään selvää, että kukaan ei ole täydellinen, eikä tässä ole tarkoitus syyllistää vastuuttomasti kuluttavia henkilöitä, vaan herättää ja kannustaa vastuullisempaan kuluttamiseen. Luonnollinen jatkumo vastuulliselle kuluttamiselle on vastuullinen sijoittaminen. Ne rahat mitä ei kuluteta, ne säästetään ja sijoitetaan. Vastuullinen sijoittaminen onkin minun ja Jasmin Hamidin IG Liven aihe tänään. Haluamme herättää sekä kannustaa jokaista miettimään vastuullisuutta myös sijoitusten osalta.
Jasminin ja minun Instagram Liven voi katsoa jälkikäteen IGTV:stä.
Kuva, Nana Simelius
Vastuullisen sijoittaminen lähtee arvoista, aivan kuten vastuullisessa kuluttamisessakin. Vastuullinen sijoittaminen mielletään myös läpinäkyvämpänä ja sen myötä myös hyvänä riskienhallintana, sillä esimerkiksi vastuullisesti toimivien yritysten maineriski on huomattavasti pienempi kuin vastuuttomasti toimivien yritysten riski. Vaikka moni saattaa mieltää vastuullisen sijoittamisen uudeksi trendiksi on se kuitenkin jo pitkään ollut vakaa osa muun muassa isojen institutionaalisten sijoittajien toimintaa. Moni taho on jo reilu kymmenen vuotta sitten allekirjoittaneet YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet eli PRI (Principles for Responsible Investment), jotka käsittelevät ympäristö-, sosiaalisten ja yhtiöiden hallintotapaan liittyvien tekijöiden huomioonottamista sijoittamisessa.
Englanniksi käytetään lyhennettä ESG (= Environmental, Social, Governance) ja ESG screenauksen läpäisseet yritykset soveltuvat hyvin vastuullisen sijoittajan sijoituskohteeksi.
Vastuulliseen sijoittamiseen kuuluu yhtä lailla epäileviä asenteita tai harhaluuloja kuin vastuulliseen kuluttamiseenkin. Moni saattaa mieltää vastuullisen sijoittamisen liian vaikeana, mutta yllättyy positiivisesti kun ryhtyy selvittämään eri vaihtoehtoja. Finlaysonin teettämästä tuoreesta tutkimuksesta selvisi, että useimmat ihmiset haluavat olla vastuullisia kansalaisia ja kuluttajia, mutta harvemmat näkevät sen eteen vaivaa. Ihmisten hyvien aikeiden ja käyttäytymisen välillä on siis vastuullisuusvaje, niin sanottu green gap -ilmiö.
Moni myös kuvittelee, että vastuullinen sijoittaminen automaattisesti tarkoittaa huonompaa tuottoa. Se ei pidä paikkansa, sillä itse asiassa on jo monen tahon toimesta todettu, että vastuulliset sijoitukset ovat tuottaneet vähintään yhtä hyvin kuin ei ESG screenauksen läpäisseet sijoituskohteet.
Poissulkeminen, suosiminen vai vaikuttava omistajuus?
Vastuullista sijoittamista voi lähestyä usealla eri tapaa, esim poissulkemalla tiettyjä toimialoja (esimerkiksi aseet, eläinkokeet, geenimuunnellut organismit (GMO), hiilivoima, palmuöljy, pienaseet, pornografia, sotateollisuus, torjunta-aineet, tupakka, uhkapelit ja ydinvoima). Tämä ei välttämättä kehitä asioita parempaan suuntaan, eli tämä ei ole vaikuttavaa sijoittamista (Social impact).
Poissulkemisen sijaan voi lähestyä asiaa esim. suosimalla vaikka tietyn toimialan parhaita. Tämä on huomattavasti kannustavampi tapa lähestyä vastuullisuutta. Tällöin ne jotka muuttavat toimintatapansa vastuullisemmaksi saavat mahdollisuuden.
Aktiivinen omistajuus ja vaikuttaminen ovat erittäin suositeltavia tapa lähestyä vastuullista sijoittamista. Social Impact on erinomainen tapa vaikuttaa myönteisesti sijoittamiisi yrityksiin. Esimerkiksi vastuulliset tekstiilialan yritykset voivat vaikuttaa sosiaalisten arvojensa myötä riskimaissa, missä on suurempi riski, että toimitaan vastuuttomasti käyttäen esim. lapsityövoimaa tai harjoittamalla epäinhimillistä kohtelua työntekijöitä kohtaan.
Uskon vahvasti, että vastuullinen ja vaikuttava sijoittaminen on tulevaisuudessa normi.
Aivan kuten vastuullisessa kuluttamisessa kysyntä vaikuttaa myös vastuullisen sijoittamisen tarjontaan. Pankeilla on jo hyviä vastuullisia vaihtoehtoja heille, jotka preferoi rahastoja ja kuukausisijoittamista oman vastuullisen osakepominnan sijaan. Kuukausittaisella rahastosijoittamisella pääsee myös sijoittamaan pienemmällä summalla. Esimerkiksi jo 20€/kk voit sijoittaa vastuulliseen rahastoon, joten vastuullinen sijoittaminen (tai kuluttaminen myöskään) ei missään nimessä ole vain parempiosaisten puuhaa. Myös SRI (Social Responsible Investment) ETF:iä (pörssinoteerattuja rahastoja) löytyy joka lähtöön.
Tietääkseni vielä ei ole vastuullisen tekstiiliteollisuuden rahastoa tarjolla piensijoittajille, mutta jo nyt löytyy esimerkiksi kiertotalousrahastoja, jotka sijoittavat muun muassa innovatiiviseen suomalaiseen tekstiilialan kiertotalousyhtiöön. Itse uskon siihen, että kysyntä tuottaa markkinoille enemmän vastuullisen ja innovatiivisen tekstiiliteollisuuden sijoituskohteita(ja samalla tietenkin vastuullisempaa tekstiiliteollisuutta kuluttajille) tulevaisuudessa.
Ystäväni tuumasi viimeksi tänään vastuullisuuteen liittyen, että köyhällä ei ole varaa ostaa halvinta. Juuri näinhän se on, ja sama pätee mielestäni pihiyden osalta. Moni kokee pihiyden vain negatiivisella tavalla, mutta itse ajattelen pihiyden tarkoittavan myös positiivisella tavalla säästeliäs, täytyyhän sitä vähän katsoa mihin rahansa laittaa. Vaikka usein miellän itseni (positiivisella tavalla) pihiksi olen silti sitä mieltä, että ei ole varaa ostaa halvinta. Mielummin ostan laadukkaampaa, joka on tehty vastuullisesti ja kestää paremmin. Hyvä esimerkki lienee Finlaysonin Jesus pellavalakanat, joiden hinta on moninkertainen halpisketjujen pellavalakanoihin verrattuna. Ne ovat kuitenkin vastuullisesti tehty laadukkaasta materiaalista ja niillä on 50 vuoden takuu. Tämä taitaa olla melko ainutlaatuista. Noora Shingler totesikin eilen IG Live keskustelussa, että meillä on ihokontaktia lakanoidemme kanssa kolmasosan meidän elämästämme, joten ne täytyy valita viisaasti.
Tämän vallankumouksen myötä olen itse herännyt miettimään vastuullisempaa kuluttamista ja kyseenalaistanut sitä tapaa, miten meille kuluttajille viestitään kuluttamisesta. Miksi mediat ja ruokakaupat viestii kuinka halpa ruokakassi on missäkin kaupassa, miksi ihmeessä ei viestitä Reilun Kaupan ruokakassista? Uskon, että jokainen meistä suomalaisista on sitä mieltä, että reilusti tuotetut(esimerkiksi jokainen työntekijä pellosta lähtien ansaitsee inhimillistä kohtelua sekä reilua palkkaa, jolla on edes edellytys selviytyä hengissä) tuotteet pitäisi olla lähtökohta ja vastuuttomasti tuotetut(esimerkiksi lapsityövoimalla tai muulla riistolla tuotetut) tuotteet pitäisi kieltää.
Olen #bedpeace :n myötä myös tiedostanut paremmin GOTS-sertifikaatin (Global Organic Textile Standard) merkityksen. Kaikki Finlaysonin luomupuuvillalakanat ovat GOTS luomupuuvillaa.
”Jotta lopputuotteelle voidaan myöntää sertifikaatti, tulee kaikkien sen toimitusketjuun kuuluneiden toimijoiden sekä Finlaysonin olla sertifioituja ja noudattaa sertifikaatin vaatimia ekologisia säädöksiä. Vettä kierrätetään tehokkaasti, eikä viljelyssä käytetä kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita.
GOTS edellyttää myös koko tuotantoketjun työnantajilta Kansainvälisen työjärjestön ILO:n asettamien kriteerien noudattamista. Työaikojen ja palkkojen tulee olla kohtuulliset ja työolosuhteiden turvalliset. Lisäksi pakkotyö, lapsityövoima, syrjintä ja muu epäinhimillinen kohtelu on kiellettyä.”
Tarkemmat tiedot GOTS-sertifikaatista ja muista Finlaysonin käyttämistä sertifikaateista voit lukea tästä.
Video, Simelius simelius
Toivon, että vallankumous vastuullisuuden puolesta ja vastuutonta tekstiiliteollisuutta vastaan jatkuu tästä #bedpeace :n myötä ja että Finlayson saa kannustettua mukaan myös muita yrityksiä ja päättäjiä keskustelemaan avoimemmin kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta.
Bed Peace mielenilmauksella Finlayson haluaa herättää keskustelua vastuuttomasta tekstiiliteollisuudesta. Toteutus mielenilmaukseen on lainattu 50 vuoden takaisesta John Lennonin ja Yoko Onon protestista, jossa he linnoittautui kahdeksi viikoksi sänkyyn vastustamaan Vietnamin sotaa. Legendaksi nousseen kuvan otti tuolloin vasta 15-vuotias valokuvaaja Govert de Roos, joka väärensi pressikortin päästääkseen ottamaan kuvan.
COMMENT BELOW