Vaikka tällä pankkineidillä onkin takana jo kolme viikkoa äitiyslomaa ja mielessä pyörii sairaalakassin sisältö ja lähenevä synnytys, ovat ajatukset kuitenkin myös talousasioissa. Monella on tietysti raha-asiat mielessä pitkin raskautta, onhan lapsen hankkiminen kallista ja äitiysloma puolestaan pienentää tulotasoa.
Haluaisin kuitenkin tämän postauksen myötä viedä ajatukset hiukan pidemmälle, sillä vauvan syntymän jälkeen harvalla saattaa heti olla mielessä lapsen raha-asiat. Haluaisin kannustaa siihen, että aivan kuten vaunujen tai pinnasängyn hankintaa tulee pohdittua etukäteen voi sitä myös pohtia tulevan lapsen raha-asioita valmiiksi, se kannattaa aivan varmasti ja miettiminen kannattaa aloittaa juuri etukäteen.
Tilin avaus pankkiin
Pankkiin ei voi etukäteen avata tiliä tulevalle lapselle, sillä henkilötunnus tarvitaan tilin avaamiseen. Tämän kanssa on kuitenkin turha odottaa pidempään vaan heti avata tili syntymän jälkeen ja samalla kannattaa se rahastosalkku ja arvo-osuustili avata. Muistakaa pyytää käyttöoikeudet molemmille vanhemmille.
Säästä lapselle
Lapsen saaminen lisää toki kuluja, mutta vauvahankintoja ja vertailua tehdessä on ollut ilo huomata, että jokaiselle kukkarolle löytyy varmasti tarpeelliset asiat käytettynä tai uutena. Esimerkiksi saimme vauvan pinnasängyn meidän Lauttasaari kierrättää ryhmästä, siinä säästyi varmasti satanen, jonka voisi käyttämisen sijaan laittaa lapsen säästötilille. Myös satunnaiset lahjarahat kannattaa laittaa mahdollisuuksien mukaan lapsen säästötilille, mutta tärkeimpänä olisi pohtia minkä verran olisi mahdollista säästää säännöllisesti lapselle. Olisiko se osa lapsilisästä? Toki säästötilillä on hyvä pitää hieman säästöjä, mutta ei kannata turhaan olla liian arka sijoittamisenkaan suhteen.
Sijoita lapselle
Aika on ehdottomasti paras kaveri lapselle sijoittaessa, 18 vuodessa ehtii tapahtua paljon. Olen huomannut, että ei edes tietämättömyys tai epävarmuus ole se pahin este, vaan saamattomuus. Tässä asiassa ei todellakaan kannata olla saamaton, sillä vuodet vierii ja kallisarvosta tuottoa menee ajan kanssa hukkaan. Korkoa korolle -ilmiö on lapselle sijoittaessa todella konkreettista, säästetty summa saattaa helposti tuplaantua. Paras ratkaisu on se, joka tuntuu sopivalta, oli se sitten vaivaton rahasto, indeksirahasto tai osakkeet. Jos kummallakaan vanhemmista ei ole entuudestaan kokemusta sijoittamisesta on tämä varmasti hyvä hetki aloittaa – yksin ajatustensa ja kysymyksien kanssa ei kannata olla vaan rohkeasti kannattaa kysyä ja ryhtyä tuumasta toimeen! Jos taas molemmat vanhemmat sijoittaa harrastuksena niin miksi ei tehdä siitä hauska yhteinen juttu – meidän pikkuselle taitaakin tulla muutama arvo-osuustili ja rahastosalkku, jotta saadaan taas lisää vertailtavaa ja kisailua kenen näkemys on se paras näkemys 😉 Tähän sopinee lisätä, että naiset sanotaan olevan varsin hyviä sijoittajia kun teemme pitkäjänteisiä päätöksiä.
Otetaan esimerkiksi kuukausittain sijoitettava summa 50 eur. Se on puolet lapsilisästä tai 25 eur per huoltaja. Jos katsotaan esimerkiksi keskimäärin 6% vuosittaisella tuotolla 18 vuoden ajanjaksoa se tarkoittaisi, että säästetty summa ja tuotot tekisivät yhteensä noin 20.000 euroa lapsellesi.
Siinä on mielestäni hyvä syy sijoittaa kolmen Jungle Juice Barin smoothien verran kuukaudessa per henkilö omalle lapselle.
Lahjoita lapselle osakkeita
Monella saattaa olla se tilanne, että lapselle annettava summa on jo itsellä tai sukulaisella kiinni esimerkiksi osakkeissa. Siinä kohtaa kannattaa muistaa, että myös osakkeita voi lahjoittaa ja se on useimmiten verotuksellisesti myös kannattavampi ratkaisu sen sijaan, että osake myydään omasta/sukulaisen salkusta, maksetaan verot ja sijoitetaan sitten uudelleen lapselle.
Uskalla kannustaa myös muita toimimaan järkevästi
Keskustele lähimmäisten kanssa ja kerro, jos mielummin toivoisit heidän säästävän lapselle kuin ostavan turhia asioita. Tämä saattaa tietysti olla hankala asia ottaa puheeksi, mutta kannattaa keskustella asiasta jo ennen kuin leluvuoret ja vaatteiden määrä kasvaa liian ahdistavaksi. Voisin kuvitella, että jos esimerkiksi isovanhemmat pohtisi asiaa tarkemmin he mielummin antaisivat pienen summan, joka kasvaa vuosien mittaan sen sijaan, että ostaisivat viidennen leikkiauton, prinsessamekon tai tuovat joka kuukausi karkkia ja pienen lelun.
Lahjoja on tullut ostettua viime aikoina jonkin verran ja summat tietysti vaihtelevat, mutta mitä jos se summa laitettaisiinkin pikkuiselle säästöön ja sijoitetaan?
Olen esimerkiksi omalle kummitytölleni avannut tilin hänen syntyessään ja laitan joka joulu ja syntymäpäivä hänelle lahjan tilille. Kuulostaa ehkä jonkun mielestä kylmältä, mutta lahjojen sijaan olen joka kerta Vaasassa ollessa tavannut hänet. Yhdessä vietetty aika on mielestäni tärkeämpää – hän saa kyllä silti riittävästi lahjoja – käytännöllisiä ja vähemmän käytännöllisiä. En sano sitä, etteikö lahjat ole ihania – mikäs sen mahtavampaa kuin suloiset villasukat, jotka sinulle tärkeä ihminen on kutonut tai tuikitarpeelliset kumisaappaat.
Muista myös lapsivakuutus
Syntymättömän lapsen vakuutus ei ehkä ensimmäisenä tule raskauden puolivälissä mieleen, mutta se täytyy ottaa viimeistään 3 kk ennen laskettua aikaa. Juuri siitä syystä haluan siitä myös muistuttaa. Toki lapsen sairauskuluvakuutuksen voi hankkia sitten myös vauvan synnyttyä, mutta usein eri ehdoin ja eri hintaan. Vaikka pankki- ja vakuutusasiat usein kulkevat käsi kädessä otti mieheni vastuun lapsivakuutusten kilpailuttamisesta ja olemme varsin tyytyväisiä lopputulokseen.
… ja avustustukset
Kelan kanssa asioiminen on mielestäni tehty melko selkeäksi, tästä ja tästä pääsetkin lukemaan tarkemmin mitä avustuksia on saatavilla ja milloin ne pitää hakea (äitiyspakkaus, äitiysraha, vanhempainraha, lapsilisä) nämä kuitenkin viimeistään 2 kk ennen laskettua aikaa ja kannattaa muistaa varmistaa jos myös oma työnantajasi maksaa äitiysrahasi Kelan sijaan.
Sain työnantajani kanssa tehdä kivan projektin ennen äitiyslomaani, jossa sain pohtia yhtä unelmaa ja sen toteuttamista. Valinta oli tietysti tässä kohtaa helppoa, sillä onhan yksi suurimmista unelmistamme toteutumassa kun meidän pieni vauva syntyy. Tässä linkki Danske Bankin instagramiin ja meidän videoon ja haastankin samalla teitä pohtimaan omia unelmianne ja niiden saavuttamista: parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Siihen tämä edellinen postaukseni raha-asioista saattaa olla avuksi ja mielelläni kuulen teidän ajatuksianne!
Ihanaa maanantaita kaikille ♥
Anonymous says
Meillä lasten säästöt ovat jo vuosia pidetty tilillä. Sitä sopivaa sijoituspaikkaa ei tunnu löytyvän eikä ajakohtakaan ole ollut paras mahdollinen…? No, onpahan ainakin säästöt tallessa 😉
Onnea loppuraskauteen!
teljanneito-admin says
Säästötilillä on kyllä hyvä pitää pientä puskuria, mutta turhaan siellä ei kannata suuria summia pitää. Jos ei itse tunnu löytävän sopivaa sijoituskohdetta kannattaa keskustella pankin kanssa, jospa oikea ratkaisu siinä tapauksessa on hyvin hajautettu rahasto, jonka päätöksistä päättääkin salkunhoitaja eikä itse. Ajankohta on aina hankala eikä aloittamisesta kannata tehdä liian suurta numeroa: mitä aikaisemmin sen parempi ja voihan sitä aloittaa pienellä summalla, jottei aloitus tunnu yhtä pelottavalta.
Kiitos niin paljon, juuri alkoi viikko 40, eli meidän pieni poikavauva saattaa syntyä hetkenä minä hyvänsä 🙂
Anonymous says
Kiitos hyvästä postauksesta! Meidän poika on 1v ja nyt vasta saatiin aikaiseksi avata tili nordnetiin.
Tälläisiä talouteen liittyviä postauksia olisi mukava lukea jatkossa lisääkin, kun omassa tuttavapiirissä aihe ei kiinnosta 🙂
Tsemppiä synnytykseen <3
teljanneito-admin says
Olkaa ylpeitä siitä, että saitte tilin avattua nyt jo Nordnetiin! Siitä se alkaa, oletteko kenties laittamassa jotain tiettyä summaa kuukaudessa vai satunnaisesti? Automaattinen kuukausittainen siirto on varmasti meille paras, se kun menee mukavan vaivattomasti 😉
Kiitos paljon palautteesta ja tarkempia toiveita saa ehdottomasti tehdä! Näitä postauksia tulee varmasti lisää 🙂
Kiitos, toivottavasti ei tarvitsisi kauaa enää odottaa <3
Jennifer says
I like your idea of automatic loan calculation via a claculator. https://mortgage-advice-online.org is indeed the greatest calculating site. mortgage-advice-online.org