Tarkkasilmäiset ovat todennäköisesti jo huomanneet uuden kategorian ilmestyneen blogiini, nimittäin Finance.
Olen pitkään pohtinut blogini konseptia ja halunnut tuoda sitä lähemmäs sitä, mitä koen itse tärkeäksi ja mielenkiintoiseksi. Vaikka blogini perustin aikoinaan 2009 saadakseni sen oman paikan missä fiilistellä kaikkea kivaa ja kaunista, tuntuu se tänä päivänä vähän väärältä tuoda esiin niin voimakkaasti pelkästään asuja ja kodin hankintoja. Ne ovat tietenkin edelleen suuri osa blogiani ja omaa hyvää fiilistä, mutta silti viime aikoina olen pohtinut paljon sitä vääristymää ja kulutushysteriaa, johon sosiaalinen media saattaa edesauttaa jos ihmiset eivät omaa medialukutaitoa tai hanskaa omaa talouttaan. Siksipä melkein koen sen olevan velvollisuuteni tuoda taloutta esiin myös säästämisen ja sijoittamisen näkökulmasta.
Opintovapaa toi tullessaan mahdollisuuden pohtia minulle tärkeitä asioita uudella tavalla ja talous on yksi intohimoistani ja yksi asia, joka on tärkeä osa meidän kaikkien elämää.
Mediassa näkyy usein naisille suunnattuja juttuja, missä hyvin kannustetaan esimerkiksi säästämiseen. Usein asia vaan jää siihen pinnalliseen säästämisen pohtimiseen ilman minkäänlaista vuorovaikutusta. Toki löytyy myös enemmän highend-juttuja suunnattu naisille, jossa kannustetaan tutustumaan yritysten tilinpäätöksiin ja ostamaan osakkeita. Mikä on aivan loistavaa. Mutta mitä jos se kynnys tuntuu liian korkealta?Raha tuntuu aiheena olevan monelle naisille tabu, tai sitten vähän hävettää myöntää, ettei talousasioista oikein ymmärrä mitään. Tai tuntuu nololta keskustella asiantuntijan kanssa asiasta kun ei itse osaa. Tai ei ole rahaa. Uskaltaisin väittää, että kaikilla on mahdollisuus, jos osan valinnoista tekee toisin. Siihen tulee perustelut erillisessä postauksessa, joten rohkeasti saatte heittää vastaväitteitä.
Keskustelen aina niin mielelläni ystävieni kanssa heidän taloudesta ja pyrin auttamaan heitä. Yksi minun ja mieheni lempiaiheista on juuri taloudellinen tilanne ja osakkeet. Rakastan näiden asioiden pohtimista työkseni ja siksi haluan tuoda sen osaksi blogia myös. Haluan madaltaa sitä kynnystä tarttua siihen omaan talouteen ja uskaltaa ottaa asioista selvää. Eikä jättää sitä siihen, vaan myös tehdä tarvittavia muutoksia omaan talouteen. Usein keskusteluissa tulee ilmi virheellisiä olettamuksia (esimerkiksi rahastojen kuluista) tai harmittelua siitä, ettei ole jo vuosia sitten saanut apua talousasioissa ja parempia neuvoja säästämisen ja sijoittamisen aloittamiseen. Ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa.
Aikaisemmin ajattelin, etten ala paasaamaan rahasta täällä blogissa, sillä blogihan on minulle sekä teille se paikka, missä pohditaan niitä mukavia asioita. Talous on kuitenkin minulle yksi osa sitä mukavaa ja mielenkiintoista, joten siitä syystä jatkossa täällä blogissa pohditaan myös maanläheisesti tyyliä ja taloutta 🙂 Hieman jännitti uuden näkökulman tuominen blogiini. Olen pohtinut asiaa pidempään ja saanut myös muualta rohkaisua, uuden asian tuominen blogiin tuo toivottavasti myös teille enemmän.
Mitä mieltä olette?
Olen kovin kiitollinen jokaikisestä kommentista ja kysymyksestä myös tähän asiaan liittyen. Ilomielin pohdin ja autan myös teidän mieltä askarruttavissa asioissa. Anyonyymina tunnetusti uskalletaan kommentoida vähän vapaammin ja toki myös sähköpostit aiheeseen liittyen ovat sallittuja. Tiedostan, että en ole maan paras talousasiantuntija, tarkoituksena on kuitenkin rohkeasti nostaa aihe esiin ja toivottavasti auttaa edes yhtä naista ylipäätään pohtimaan omaa taloutta suunnitelmallisemmin ja tekemään tulevaisuudessa järkevämpiä ratkaisuja. Ja onneksi on minua viisaampia ihmisiä keneltä voin tarvittaessa pyytää apua ja tarkennusta jos omat taidot eivät riitä teidän kysymysten pohtimiseen ja ongelmien ratkomiseen täällä blogin puolella 😉
Minulta on usein pyydetty postausta säästämiseen liittyen ja neuvot vaihtelevat tietysti jokaisen taloudellisen tilanteen mukaan. Hyvä ensimmäinen askel on mielestäni oman taloudellisen tilanteen hahmottaminen.
Helppo säästämisvinkki on esimerkiksi pohtia mitkä ovat sellaiset asiat, joita ilman pärjäät. Itse olen säästänyt omissa kuluissa n 50 euroa kolmen viikon välein jättämällä rakennekynnet pois, siinä säästyy n 900 euroa vuodessa. Kannattaa syynätä sitä omaa kokonaisuutta todella tarkkaan ja jos on kalliita rahoitusratkaisuja tullut tehtyä hetken ostohuumassa kannattaa ensiksi keskittyä maksamaan kalliita kulutusluottoja pois.
Tiedätkö jo tasan tarkkaan, minkä verran kuluu kuukausittain asumiseen, ruokaan ja muihin pakollisiin menoihin?
Meillä summat pysyy hyvin samanlaisena, poikkeuksena kuitenkin joulukuu, vaikka jo viime vuosina olemme pyrkineet eroon ylimääräisestä hulluttelusta jouluun liittyen. Nämä kun on tiedossa voit pohtia niiden mahdollisia muutoksia ja ylijäävää summaa, jonka voisi säästää.
Mistä joka kuun ylimääräiset kulut koostuvat?
Esimerkiksi tämän vuoden ensimmäiset ylimääräiset kulut tammikuussa olivat lennot(syytän tästä Norwegianin alennusmyyntejä). Helmikuussa omalta osalta suurimmat ylimääräiset ostot olivat osakesijoitukset. Suunnittelemalla pystyy huomattavasti helpommin ottamaan ylimääräiset kulut tai yllättävät tilanteet vastaan. Ainakin omalta osaltani tuntuu siltä, että ylimääräiset tai yllättävät kulut ovat enemmänkin jo hyvin vakiintunut osa kuukausittaisia kustannuksia kun niitä aina vaan joka kuukausi tulee.
lili says
Mun mielestä erittäin virkistävä ja tarpeellinen aihe muiden blogiaiheiden seassa. Kivaa että tuot tällaistakin puolta esille, varmaan mielenkiintoista sullekin jo työsi/opintojesi takia, mielelläni siis luen vinkkejä alaan oikeasti vihkiytyneeltä! 🙂 Vähän tosiaan huolettaa joskus tämä maailman meno, osaako nuoret tytöt (osaako sitä itsekään aina) ymmärtää rahan merkityksen ja sen miten sitä tulisi käyttää järkevästi..
Itselläni menee joka kuukausi tietty summa säästöön asuntosäästötilille, mutta muuten tällä hetkellä opiskelijana on hieman vaikea säästää. Innolla kuitenkin jään odottamaan tulevia postauksiasi aiheeseen liittyen, tämä aihe kyllä kiinnostaa itseäni suuresti! 🙂
Kivaa uutta viikkoa Jessica!<3
teljanneito-admin says
Voi kiitos Lili! Olen pitkään pohtinut tätä aihetta tuomista omana kategoriana tänne blogiin, se kun on minulle tärkeä asia ja olen kaivannut avoimempaa keskustelua tavallisissa medioissa aiheesta. Kai blogit ja lasketaan tavallisiin medioihin? 😉
Juuri tästä samasta syystä halusin nostaa tämän asian esille blogissa, sillä minuakin huolestuttaa. Usein itsekin huomaa kiireessä ja väsyneenä tekevänsä vääriä päätöksiä, oli sitten kyse omasta taloudesta, ruokavaliosta tai hyvinvoinnista.
Se, että opiskelijana pystyy säätämään säännöllisesti on jo ihan huikea asia. Oletkin jo miettinyt tosi hienosti mitä varten säästät. Asuntosäästötilillä oletan, että tarkoitat ASP-tiliä? ONNEA maailman järkevimmästä päätöksestä!
Se on asia, jota suosittelen joka ikistä alle 40vuotiasta, jolla ensiasunnon osto ei ole vielä ajankohtaista kahteen vuoteen. Siitä saadut hyödyt, kuten huikea lisäkorko(meillä yhteensä 5%), korkotuki ja valtion asuntolainatakaus ovat asioita, jota itse olisin toivonut, että olisin tiennyt ja pystynyt säästämään ennen omaa ensiasuntoa.
Eli nyt jokainen muu teistä, jolla ei ole vielä ensiasuntoa ja olette alle 40v ja asunnon osto aikaisintaan 2 vuoden päästä, aloittakaa ASP-säästäminen 🙂
Ja jokainen äiti siellä, avatkaa teinilapsillenne(yli15v) ASP-säästötili. Se on taatusti asia, joka saa kiitosta myöhemmin kun lapsen oman asunnon hankinta onkin mahdollista ilman lisävakuuksia ja valtion asuntolainatakauksella.
Kenties sitten jossain vaiheessa on mahdollista säästää myös muuhun kuin asuntosäästötilille. Itse aloitin esimerkiksi säästämällä 30 euroa/kk, joka ehkä ei siinä kohtaa tuntunut oikein paljolta tai merkittävältä, mutta tässä kohtaa on jo rahastoon kertynyt mukava summa ja minun säästämäni summa on jo kaksinkertaistunut rahaston arvonnousun myötä. Tämä on se syy, miksi pitkäaikainen rahastosäästäminen on hyvä asia. Jos säästät vähän pidemmällä aikavälillä(et tarvitse rahoja vielä muutamaan vuoteen) kannattaa siis pohtia sopivan pienen summan säästämistä kenties rahastoon 🙂
Ihanaa viikkoa sinne kans! <3
Anonymous says
Hei! Tuosta ASP-säästämisestä lukisin mielelläni lisää, vaikka ihan omana postauksena. Ite oon ollu aina todella huono säästäjä, mikä kostautuu nyt elämän ruuhkavuosissa. Meidän kolme lasta on nyt ikävälillä 15-18 v., joten mielelläni opettaisin heitä säästämään.
teljanneito-admin says
Heippa, tulipa tämä vastaus nyt myöhään 😀 Kiitos aivan loistavasta toiveesta, ASP-säästäminen on ihan huippua. Sinun lapset ovat nyt aivan loistavassa iässä ASP-säästämiselle, vaikka vanhempanakin voi hyvin aloittaa sen säästämisen. Itse aikoinaan olin niin hosuheikki, etten malttanut mitään ASP-säästämistä miettiä. Enkä oikeastaan muuta säästämistä kuin reissuja tai muuta hankintoja varten. Säännöllisen säästämisen aloitin itse oikeastaan vasta kun ensimmäinen talo oli jo ostettu. Teen tämän postauksen vielä ennen joulua, mitäs mieltä olet, jos tänä vuonna joululahja olisi ASP-tili ja siihen ensimmäinen erä?
Sanna InspiredByLove says
Tämä on hyvä aihe! Toivoisin postausta lainakattosäätelystä (joka astui juuri voimaan) ottaessa asuntolainaa ja sijoitusasuntoihin liittyvistä seikoista: riskit ja oman pääoman osuus esimerkiksi.
teljanneito-admin says
Kiitos Sanna, asuntolainasta ja sijoitusasunnon hankinnasta saa mielestäni jo kaksi aivan superhyvää aihetta postauksiin!
Varmasti monia vähän ihmetyttää heinäkuussa tullut lainakatto. Näin lyhyesti kerrottuna: tästä asunnonostajat ei kuitenkaan kannata lannistua, sillä käytännössä pankit ovat jo aikaisemminkin toimineet pitkälti saman periaatteen mukaisesti ennen lainakattoa. Eli ei hätää, edelleen voi saada asuntolainaa, kunhan muuta vakuutta (esimerkiksi vanhempien asunto lisävakuutena) on saatavilla, jes!
Sijoitusasunnon hyvistä ja huonoista puolista(=riskeistä) saisi kyllä kokonaisen esseen aikaiseksi, niin mielenkiintoinen ja moninpuolinen aihe on! Sijoitusasunnonhan voi käytännössä ostaa ilman omaa pääomaa, kunhan lisävakuutta on saatavilla. Pitää keksiä hyvä esimerkki postaukseen 😉
katja says
Tämä om hyvä postaus! Kiitos paljon! <3
teljanneito-admin says
Jes, kiitos Katja! Rohkeasti saa esittää kysymyksiä, jos haluat minun käyttävän jotakin tiettyjä summia esimerkkinä niin saa kertoa 🙂
Jennifer says
Todella mielenkiintoinen postaus ja lisää vaan näitä 🙂
teljanneito-admin says
Kiitos palautteesta Jennifer 🙂 Kiva kuulla, että tämä on omana kategoriana kiinnostava blogissa ja lisää toiveita kehiin vaan 😉
Minna / Kotona ja kaukomailla says
Oho, erittäin mielenkiintoinen aihe! Ja hauska sattuma, sillä itse olin pitkään myös miettinyt sitä, että haluaisin blogilleni punaisen langan ja pelkkä kodista tai matkoista kertominen ei sitonut asioita haluamallani tavalla yhteen. Kesällä luin myös entistä enemmän vaihtoehtoisista elämäntyyleistä ja alkoi tuntua siltä, että pitää olla jotain muutakin kuin yhteiskunnan meille tarjoama asema kulutustalouden moottoreina. Itse olen kiinnostunut tarkastelemaan raha-asioita nimenomaan siitä näkökulmasta, millaisia upeita asioita voi itselleen mahdollistaa kun priorisoi kulutuksensa ja katsoo talouttaan aivan uudesta näkökulmasta. Omassa lähipiirissäni ja ihan yleisestikin olen huomannut, että talousasiat eivät kovin monia kiinnosta ja se johtuu varmaan siitä, että ei olla tultu ajatelleeksi, miten mahtava työväline raha oikein käytettynä on, oli sitä alkujaan paljon tai vähän. Minä olen aina säästänyt ja laskenut kulujani, mutta koska tämä lienee harvojen lempipuuhaa, olen joutunut tosissani miettimään miten pystyisi herättämään toisten kiinnostuksen talouteensa ja siten auttamaan heitä. Uskon, että tässä meillä on yhteinen motiivi sillä lifestyle-blogeissa ei tyypillisesti näihin asioihin pureuduta ja mielenkiintoisesti asiasta kirjoittamalla varmasti voi innostaa monia tekemään elämänlaatua parantavia muutoksia. 🙂 Eli lisää vaan juttuja kehiin!
teljanneito-admin says
Hyvä Minna, hienoa, että olet miettinyt aiheen nostamista blogiin! Haastan sinua nyt ryhtymään tuumasta toimeen, pistetään kunnolla rahakeskustelu käyntiin! wtd.fi Natalla oli hyvä postaus muutama päivä sitten, siihen kannattaa tutustua: http://wtd.fi/rahakasta-asiaa/#comments
Se on mahtavaa, että sinulla on mielenkiinto herännyt pohtimaan raha-asioita eri näkökulmasta kuin aikaisemmin! Se, että ylipäätään pohtii omaa taloutta ja suunnittelee tulevaisuutta on tärkeää. Talousasiat eivät perinteisesti ole kovin mukava keskusteluaihe ja lähipiirissä se helposti jää tietylle asteelle, kun ei sitä ehkä sitten tiedä tai pelkää, että sanoo jotain hölmöä tai väärin. Osuit niin naulan kantaan, sillä juuri herättämällä toisten kiinnostuksen talouteensa pystyy aivan varmasti auttamaan edes hieman. Nyt Minna uusi talouskategoria blogiin, rahakeskustelut lifestyle-blogeissa alkakoon!
Eveliina says
Moikka!
Tämä on todella mielenkiintoinen aihe, josta jaksaisin lukea vaikka kuinka paljon. Olen kiinnostunut säästämisestä enenevissä määrin vasta tänä vuonna, joten oma tietopohjani ei ole kovinkaan laaja.
Olen itse vakituisessa työsuhteessa ja tämän hetkinen tavoitteeni olisi maksaa luottokortti pois ja säästää säästötilini lisäksi myös ns. vararahastotilille (ehkä erillinen käyttötili), josta voisin äkillisten ja yllättävien menojen ilmaantuessa käyttää rahaa (kun taas tällä hetkellä näissä tapauksissa käytän luottokorttia).
Tykkäisin lukea esimerkiksi, miten olet aloittanut säästämisen ja millä tavalla. Lisäksi lukisin mielenkiinnolla erilaisista säästämistavoista esimerkiksi osakesijoittamisesta. Tämä maailma on itselleni täysin vieras, mutta haluaisin löytää itselleni sopivan tavan säästää. Tällä hetkellä säästämäni rahat ovat tavallisella tilillä, mutta mielelläänhän niiden näkisi tuottavankin jotain, jos vain mahdollista.
Tämä suunta blogiisi, yhdistettynä vanhaan, on siis todella mieluinen! Innolla odotankin tulevia postauksiasi! 🙂
teljanneito-admin says
Moi Eveliina!
Eikö vaan, sama juttu täällä! Toivottavasti tätä kautta tulee lisää kiinnostusta tutustua enemmän säästämiseen ja sijoittamiseen 🙂
Tuo on kyllä niin hienoa, että mainitset ensimmäisenä asiana luottokortin poismaksaminen. Juuri muutama päivä sitten katsoin luottokortilta mennyttä korkoa ja asuntolainasta mennyttä korkoa ja niiden suhdetta. Asuntolainan korko on kyllä tällä hetkellä niin pieni, että luottokortti tuntuu entistä kalliimmalta 😀
Vararahastotili (tai säästötili, miksikä sitä haluaa kutsuakaan) on kyllä hyvä olla, sillä niitä ylimääräisiä kuluja oikeesti joka kuukausi tulee. Sen jälkeen niitä onkin helpompi seurata ja miettiä onko ne kaikki(esimerkiksi uuden torkkupeiton osto) oikeesti pakollinen/äkillinen/yllättävä meno. heh.
Jes, kiitos toiveesta, otan tästä kopin. Se on oikeastaan ihan hyvä idea, sillä minun tapani ei ole se paras tapa, joten jos teen postauksen, missä kerron oman tarinani ja miten olisin toivonut tekeväni niin ehkä se rohkaisee muitakin 🙂
Voit myös laittaa minulle tarkan summan ja tarkempia toiveita sähköpostitse niin lupaan pohtia sitä tarkemmin! Teen tästä postauksen ennen joulua, joten toivottavasti olet jo hahmottanut minkä verran kuussa haluaisit säästää/minkälaisen summan voisin käyttää esimerkkinä laskelmissa 🙂
Mari says
Nämä lämmittää aina entisen rahoitusalan ammattilaisen sydäntä… 🙂 Välillä huolissani seuraan ihmisten rahan käyttämistä ja varsinkin miten some vie helposti nykyään mukanaan melkoiseen kulutushysteriaan.
Hienoa, että tartut mielenkiintoiseen aiheeseen. Minulla ehkä hyppäsi silmille tuo naisten alleviivaaminen tekstissäsi (tosin ymmärrän lukijakunnan vuoksi), koska ainakin omassa lähipiirissä on todella taloustietoisia naisia, ja ehkä sisälläni asuu myös semi-feministi 😉 . Meidän huushollissa minä olen se, jota kiinnostaa talous ja sijoittaminen ja omaan sijoitussalkkuun kuuluu niin rahastoja, osakkeita, obligaatioita, sijoitusasuntoja useita kuin ihan perinteinen säästötili. Olen myös velkavipua käyttämällä sijoittanut jonkun verran (tosin hallituin riskein).
Sukulaisten lapsille olen kaikille toitottanut ASP -tiliä, ja ennen myös ystäväpiirille ja melkein kaikille uusille opiskelijoille haluaisin antaa vinkin ottaa valtion tarjoamaa opintolainaa ja laittaa se vaikka sijoituksiin tai ASP -tilille ja valmistuu määräajassa, jolloin valtio hyvittää siitä osan (2500 euron ylittävältä osalta 40% muistaakseni)… Jokainen fiksu opiskelija osaa sen verran matikkaa, että tajuaa yhtälön 🙂
Tätä jään seuraamaan 🙂
Anonymous says
Tämä ei liity aiheeseen mutta aivan ihanat kuvat! tyylikästä ja hillittyä, tykkään.
– Tiina
teljanneito-admin says
Voi kiitos Tiina! Tyylikäs ja hillitty kuulostaa just hyvältä 🙂
Ansku says
Aivan loistava idea. Tykkään, että sisältö voi olla muutakin kuin pintaa.
Yksi ehdotus kuitenkin.
Voisitko jättää hiukan tilaa tekstiin? Vaikka aihe on mielenkiintoinen, sitä on raskas lukea jos teksti on yhtä massaa.
teljanneito-admin says
Kiva kuulla Ansku ja kiitos tästä kehitysideasta! Toivoisin kehittyväni kirjoittajana, joten mielelläni otaan vastaan ehdotuksia jatkossakin 😉
Anonymous says
Hienoa jos blogiisi tulee myös säästämis- ja sijoittamissisältöä.
Helposti blogimaailmassa korostuu vain jatkuva kuluttaminen, harva kertoo mahdollisesta säästämisestään/sijoittamisestaan mitään. Tai korkeintaan säästetään seuraavaan merkkilaukkuostokseen. Tämä voi antaa vähän väärän kuvan nuorille.
Itse olen innokas sijoittaja, viime vuodet keskittynyt pääasiassa asuntosijoittamiseen. Ainoa asia mikä harmittaa, on se, ettei tullut aloitettua jo aiemmin; opiskeluaikojen jälkeen kun päästiin miehen kanssa hyväpalkkaisiin duuneihin niin ekat vuodet kaikki meni mitä tulikin, vaikka hyvin olisi ollut mahdollista laittaa isohkojakin summia sivuun. Oma asunto tuli sentään ostettua heti ja sitten päivitettyä se omakotitaloon.
Mutta onneksi jossain vaiheessa tuli herääminen ettei ihan kaikkea ylimääräistä kannata tärvätä matkustamiseen ja shoppailuun ym. Nyt päälle kolmekymppisenä ollaan neljättä sijoitusasuntoa juuri ostamassa, mutta niitä voisi olla vielä pari enemmän jos olisi hoksattu ruvettu miettimään sijoitusasioita jo aiemmin 😉
Ehkä blogisi voi saada aikaan vastaavia heräämisiä muillekin!
teljanneito-admin says
Mahtavaa saada palautetta tästä aiheesta, kiitos!
Olen samaa mieltä siitä, että somessa vuosia sitten alkanut hehkuttaminen on saanut aikaiseksi osittain epätoivotun tuloksen. Tässä on meillä vielä parannettavaa.
Yleisin asia, mitä useimmiten säästäjät ja sijoittajat harmittelevat, on juuri tuo "miksi en aloittanut aikaisemmin". Toinen asia on toki huono hajauttaminen. Olisin myös itse voinut laittaa enemmän säästöön silloin kun ensimmäiset kunnon palkat tuli, mutta ehkä juuri se vapaus ja huolettomuus oli hyvä kokea silloin. Vitsaili ennen opintovapaatani, että enhän minä osaa olla säästeliäs opiskelija, mutta kyllä se paljon pohdittavaa antoi.
Vau, olette todella hienosti ja suunnitelmallisesti edenneet ja toivon, että tämä sinun kommenttisi antaa myös pohdittavaa heille, jotka pistää kaiken haisemaan ilman säästämistä. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla, miten olet kokenut vuokranantajana olemisen ja huolen siitä, että ei ehkä saa asuntoa heti vuokralle tai vuokraa ei makseta sovitusti? Kiitos todella paljon tästä kommentista ja toivottavasti saadaan keskustelut pidettyä yllä!